Loading Events
:
2.02 2018 - 18.03 2018

Helene Førde

NATURAL CAPITAL

Natural capital er en installasjon som er inspirert av betydningen av salt og sjø med utgangspunkt i handelsbyen Bergen.

Natural capital er spesielt laget for Prosjektrommet på KRAFT, og i arbeidsprosessen med verket har Førdes undersøkelser først og fremst tatt utgangspunkt i det historiske og nåtidige området Vågsbotn/Vågsbunnen, et område som har endret seg kraftig gjennom århundrene. Undersøkelsene har satt i gang refleksjoner over områdets vekst opp fra fjorden, og den uløselige, vedvarende tilknytningen til havet og sjøveiene, samt selve byggets forhistorie som tidligere Norges Bank. Etterhvert i prosessen ble arbeidet fokusert rundt salt.

Salt var en viktig importvare for Bergen i tidligere tider, en av de viktigste, og en sentral konserveringsmetode for mat. Salt ligger igjen når hav forsvinner. Salt er et livsnødvendig næringsmiddel og har derfor hatt høy verdi gjennom tidene. Salt har blitt anvendt som pengemiddel, bl.a. ble romerske soldater delvis betalt i salt, og herav kommer ordet ”salary”, av det latinske ”salarium”. Salt har bidratt til å skape sentrale handelsruter. Salt-handelen har en viktig rolle i politisk historie.

Førdes verk består av tre typer salt i større mengder; havsalt for fiskerinæringen, veisalt og saltstein for landbruket, samt vanndråper som drypper ned fra taket. Disse typene av salt har svært forskjellig karakter og reagerer på ulike måter i møte med for eksempel vann, varme og kulde. Saltet dekker gulvet og er ment for å gå på. Ved å bevege seg i verket blir man omsluttet av saltduften og man får oppleve lyden av det grovkornete saltet under føttene. Besøkende må lage sine egne stier gjennom saltlandskapet.

Salt-tuene som vannet drypper ned på vil i løpet av utstillingsperiodens seks uker gradvis endre utseende og karakter på grunn av krystalliseringsreaksjonen mellom fordampende vann og salt. Saltsteinen fra landbruket har en form som minner om gullbarrer, og relaterer på denne måten også til Norges Bank, den ærverdige tidligere eieren og byggherren av dette bygget. Salt har ofte blitt referert til som det hvite gullet.

Helene Førde jobber hovedsakelig med installasjoner, skulpturelle arbeider og lyd. Et gjennomgående trekk ved Førdes arbeider er at hun jobber stedsspesifikt. Hun er interessert i å utforske persepsjon og underliggende minner, og stedets særegne historie, stemning og karakter. Gjemt eller kjent kulturhistorie sammenkobles med ny tids politiske utfordringer og samfunnsendringer.

Helene Førde er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, samt Nordic Sound Art Program, med en Master i kunst fra 2014. Samme år vant hun den internasjonale lydkunstprisen Sonotopia. Førde har de siste årene vist arbeider i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Italia.

www.heleneforde.com

(Foto: Helene Førde)